Al șaselea caz de variola maimuței în România. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

de: Cătălina Burghelea
23 06. 2022

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marți, un nou caz de variola maimuței în România, fiind al cincilea confirmat în ţara noastră. Persoana depistată cu acest virus este un bărbat și are 37 de ani. Acesta prezintă simptome ușoare și este tratat la domiciliu, unde este izolat. În urma analizelor din laborator, s-a constatat că românul este infectat.

Un nou caz de variola maimuței, confirmat în România

Update 23 iunie, ora 19.47. Al șaselea caz de variola maimuței a fost confirmat în România, a anunțat Ministerul Sănătății. pacientul este un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Capitală, iar investigațiile de laborator au arătat că românul este infectat cu virusul.

Știrea inițială: România înregistrează al cincilea caz de variola maimuței. Pacientul este un bărbat de 37 de ani, a transmis Ministerul Sănătății. Simptomele au apărut sâmbătă, 18 iunie, dar infecția a fost confirmată astăzi, 21 iunie, în urma investigațiilor de laborator.

„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, a transmis MS.

Cum se manifestă boala

Afecțiunea nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane, ci necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură sau prin fluide corporale. Simptomele variolei maimuței sunt stări febrile, migrene, dureri musculare și dureri de spate, noduli limfatici umflați, frisoane, epuizare, erupție cutanată – coșuri sau vezicule care apar pe față, în interiorul gurii și pe alte părți ale corpului, cum ar fi mâini, picioare, piept, organe genitale sau anus.

De la 1 ianuarie 2022, afecțiunea a fost raportată în 42 de state din cinci regiuni ale OMS (SUA, Africa, Europa, Mediterana de Est și Pacificul de Vest). Începând cu 15 iunie, un total de 2103 cazuri au fost confirmate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ce spune Alexandru Rafila despre această afecțiune

Apărută în Africa, boala s-a răspândit în multe țări europene, inclusiv în România. Pe fondul îngrijorării cetățenilor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de precizări importante despre variola maimuței. Ce măsuri de protecție recomandă expertul. Fostul reprezentant al României la OMS a precizat că oamenii trebuie să se protejeze dacă întrețin relații intime cu necunoscuți, pentru că virusul se poate transmite în acest fel.

„Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri…

Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a explicat medicul român.

Dosar penal după primul caz de variolă în țara noastră

Primul român care s-a infectat cu variola maimuței este un bărbat de 26 de ani. Acesta se află în vizorul polițiștilor de la Secția 12 din București, fiind deschis un dosar penal pentru „omisiunea declarării unor informații”, au dezvăluit oamenii legii.